SERVER NEDİR? CLİENT-SERVER MİMARİSİ

yazı resmi

Server (sunucular), herhangi ağ ortamında diğer cihazların veya istemci bilgisayarların çeşitli isteklerine hizmet vermek amacı ile tasarlanmış özel bilgisayarlardır.Sunucu, kullanıcının verilere online olarak ulaşabilmesini sağlayan, bu verileri onların kullanımına sunan sistemlerdir.Bir sunucunun en önemli özelliği veri akışını güvenli, kesintisiz ve istikrarlı bir performans ile sağlayabilmesidir.Bu yüzden her sunucu donanımsal olarak gelişmiş özelliklere sahiptir ve çoğu zaman ek donanımlar ile güçlendirilir. Sunucular, üzerinde kurulan servislere/yazılımlara ve sunduğu hizmetlere göre farklı şekillerde adlandırılır. Siz bir bilgisayarı veri tabanı sunucusu olarak kullanmak istiyorsanız üzerine bir veri tabanı yazılımı (MySOL, Oracle, MsSQL vs.), veri kaybını önlemek için yedekleme sistemleri, hacker saldırılarına karşı güvenlik duvarı  kurar, bir ağ ortamında 7/24 saat hizmete acarsanız bir veri tabanı sunucusu elde etmiş olursunuz.

SERVER(SUNUCU) KULLANIM ALANLARI

Uygulama (Application) Sunucular

Web Sunucuları

FTP Sunucuları

DNS Sunucular

EV sunucuları

VERİTABANI sunucuları

SANAL sunucuları

OYUN Sunucuları

FİLE sunucuları

MAİL sunucuları

PROXY sunucuları

UYGULAMA (APPLİCATİON) SUNUCULARI: Sadece belli bir uygulamanın veya yazılımın çalıştırılması için kullanılan sunuculardır. Bir uygulama sunucusu, uygulama programının iş mantığını sağlayan, dağıtılmış ağda bilgisayardaki bir sunucu programdır. Uygulama sunucusu, genellikle bir grafik kullanıcı arabirimi (GUI) sunucusu, bir uygulama (iş mantığı) sunucusu ve bir veritabanı ve işlem sunucusundan oluşan üç katmanlı bir uygulamanın parçası olarak görülür.

WEB SUNUCULARI: Web sunucusu kısaca yüzlerce kullanıcıya aynı anda hizmet veren, HTTP isteklerine cevap verebilen web sitenizin web sayfalarının depolandığı bilgisayardır. Web sunucusu, web sitesi dosyalarını barındırmaktan ve bir web tarayıcısı aracılığıyla sunmaktan sorumludur. HTTP protokolünü kullanır ve internet üzerinden web sitenizin içeriğini kullanıcılara ulaştırır. Sunucu olarak çok yüksek özelliklere sahip olan bu bilgisayar, aynı zamanda internete çok güçlü bir bağlantı ile bağlıdır.

FTP SUNUCULARI: Ftp uzak bir bilgisayara(internete bağlı herangi bir bilgisayara) veya yerel ağımıza bağlı bir bilgisayara dosya gönderip almamıza yarayan dosya transfer protokolüdür.İnternet servislerinin en eski sürümlerinden olup, genellikle web sunucuları tarafından kullanılır. Web sayfalarından dosya indirmekten farkı, çoğu FTP sunucusu hat kesintisi gibi durumlarda yarıda kalan dosyaları kaldığı yerden indirmeyi destekler, farklı bir protokol olarak daha hızlı dosya indirmeye izin verir; aynı zamanda çift yönlü olduğundan kullanıcının FTP sunucularına dosya iletmesini de sağlar.

DNS SUNUCULARI: Domain name server yani alan adı sunucusu, internete bağlı cihazların IP adreslerini ve bu IP adreslerinin yönlendirildiği alan adlarının kayıtlarını tutan, bir anlamda web trafiğini yöneten ve yönlendiren özel sunuculardır. DNS in temel olarak yaptığı işlem bilgisayar adlarını IP adreslerini çözmektir. Dns sistemi olmadığı yıllarda Host dosyası ile isim çözümleme işlemi yapılıyordu.İnternet ortamında bilgisayar sayısı artınca Host dosyası ile isim çözümleme imkansız hale gelmiş ve DNS servisine geçilmiştir.

EV SUNUCULARI: (Home server), istemci sunuculu ağlarda çalışmak üzere tasarlanan, kısıtlı düzeyde amaçlara hizmet etmek için kullanılan internet veya ağ sunucusudur.  Bir ev sunucusunu kullanarak medyalarınızı depolayabilir, dosyalarınızı birden çok ev bilgisayarı arasında paylaştırabilir, müzik yayını sunabilir (music streaming), vide veya fotoğraf yayını yapabilir, ağa bağlı diğer cihazları yönetebilir ve otomatik olarak dosyalarınızın sunucuya yedeklenmesini sağlayabilirsiniz.

VERİTABANI SUNUCULARI: Veritabanı sunucusu özellikle veritabanı yönetim sistemini barındırmak için hazırlanmış herhangi bir sunucudur. Veritabanı sunucuları, master-slave modeline göre senkronize edilebilmektedir. Bunun en büyük avantajı ana veritabanına yapılan her bir işlemin slave (köle) veritabanında bulunmasında dolayı acil durumlarda ana sunucuyu rahatça kurtarabilmektir.

SANAL SUNUCULARI: Sanal Sunucu hizmeti, sanallaştırma teknolojisi sayesinde, maksimum performansı alabileceğiniz,fiziksel sunucu üzerinden birbirinden bağımsız ve izole sistemlerin barındırılmasını sağlayan hizmettir.Sanal sunucular aynı zamanda VDS yani İngilizce açılımı ile Virtual Dedicated Server olarak da bilinir. Sanal sunucuların tamamı dedicated adı verilen adanmış bir fiziksel sunucu içerisinde yer alırlar. Sanal sunucular ile fiziksel sunucuda yapılan işlemlerin tamamını yapabilirsiniz. Sanal sunucuları tercih eden kullanıcılar genel olarak yüksek hat ihtiyacı olan, çevrim içi oyunlara yer veren, yeterli ağ ve fiziksel imkân sağlayan sunuculardır.

OYUN SUNUCULARI: Son dönemlerin popüler oyunlarının büyük kısmı online çok oyunculu oyunlardan oluşuyor. Tüm bu oyunlar özel oyun sunucuları üzerinde çalışır ve oyuncuların hem eş zamanlı, hem de kesintisiz bir şekilde oyun tecrübesini yaşamasını sağlarlar. İstediğiniz oyunda herhangi bir zamanda sorun yaşamamak için sunucuda hız ve donanım kalitesi çok önemlidir.

FİLE (DOSYA) SUNUCULARI: Bir network üzerinde kullanıcıların ortak kullandıkları dosyaların bulunduğu sunucu bilgisayara verilen isimdir. Temel amacı dosya paylaşımı olan ve genellikle yüksek sabit disk kapasitesine sahip sunucu türüdür.  Sunucudaki dosyaların paylaşıma açılması, istemcilerin yetkilendirilmesi ve güvenlik dosya sunucusunun görevleridir.

MAİL (E-POSTA)SUNUCULARI: Kullanıcılar için tüm elektronik postaları bir ağ üzerinde tutan uzaktaki veya merkezi sunucudur.Mail server, temel eposta hizmeti sağlamak için yapılandırılmış sunucu türüdür. Kullanıcı yönetimi, kullanıcıları e-posta gönderip alması gibi temel hizmetleri sağlar. bunun dışında, kullanıcıların kullandıkları e-posta  yazılımıyla da irtibata geçerek bir veritabanı aracılığıyla kullanıcıların kolayca kendi postalarına erişebilmesine yardımcı olmaktadır.

PROXY (VEKİL)SUNUCULARI:  Ağ üzerindeki trafiği azaltmak ve yanıt süresini kısaltmak için kullanılan sunuculardır. İstemciler vekil sunucu üzerinden internete erişir. Proxy server yoğun talep alan sayfaları ön belleğine alarak talepte bulunan istemcilere ön bellekteki veriyi gönderir. Erişime engellenecek web siteleri de yine vekil sunucu üzerinden engellenebilir. İnternet erişimi sırasında kullanılan bir ara sunucudur.  Proxy server ile de ağda virüs yayılmasının önüne geçilebilir.

PC VE SUNUCU ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Her ikisi de verileri depolamak, işlemek ve sunmak için hazırlanmış donanım bileşenleri kullanır ve buna uygun yazılımlar çalıştırabilir.  Personal computer (PC) yani kişisel bilgisayar, tam olarak adı üzerinde kişisel kullanıma uygun olarak tasarlanmış ve üretilmiş bir cihaz. Server yani sunucu ise aynı şekilde adı üzerinde verilerin sunulması amacıyla geliştirmiş bir sistem.PC’ler için tercih edilen yazılımlar da son kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayacak bileşenlerden oluşuyor. Bununla beraber PC’ler aralıklarla kullanıma uygundur. Sunucular ise daha en baştan haftalarca, hatta aylarca kesintisiz bir şekilde çalışacak tasarlanıyor ve üretiliyor. Donanım parçaları dayanıklılık anlamında çok ciddi testlerden geçiyor, bu sayede sadece aralıksız çalışma değil, verimliliklerinin de daima üst seviyede kalacağı baştan garanti ediliyor. Sunucu bilgisiyarlarının İnternet bağlantıları güçlüdür, kesintisiz çalışmaya optimize edilmişlerdir. Serverlar normal OS’lara göre farkı server işlemleri için araçlar, çözümler, yapılandırmaları daha çok içermesidir. Donanımsal olarak da farklılıklar içerebilmektedir.

İSTEMCİ SUNUCU(CLİENT-SERVER) MİMARİSİ NEDİR?

“Client-Server” bir “Network Architecture” yani Ağ Mimarisidir.İstemci-Sunucu Mimarisi’nde  ağ üzerinde iki farklı role sahip cihazlar bulunur bunlar; Client(istemci) ve diğeri de Server(Sunucu)’dır. İstemci adından da anlaşılacağı üzere sistemdeki verilere ulaşmak için sunucudan istekte bulunan yapıdır. Sunucudan aldığı verileri kullanabilir. Bu mimaride istemci cihaz sunucu cihazdan izin verilen ölcülerde isteklerde bulunur ve sunucu cihaz da istemci cihaza ya isteğini karşılayacak cevabı gönderir ya da isteğin neden karşılanamadığını belirten bir cevap iletir, örneğin sunucuda var olmayan bir sayfa görüntülenmek istenirse sunucu 404 kodu ile istenen sayfanın bulunamadığını belirten bir sayfa çıktısı gönderecektir.

 

 

 


@Yonetim

Yazar Hakkında

Webhostuzmani

Sosyal Medya