IP adresi (Internet Protocol Address) internete yada herhangi bir bilgisayar ağına bağlı cihazların, ağ üzerinden birbirlerine veri yollamak için kullandıkları adrestir. İP adresi iletişim için kullanılan bir aygıtın belirleyici numarasıdır. 4 rakamdan oluşurlar. Bir bilgisayarın İP adresini, internet üzerinden tüm bilgisayarlar kolayca bulur. Yani web tarayıcısına bir sitenin ip adresini yazarak ta kolayca bulabilirsiniz. Ancak bu ip adreslerini akılda tutmak zor olduğundan servis sağlayıcılar bu adreslere bir alan adı vermektedir. Alan adı (DNS) her ip adresinin hangi web sitesinin adresi olduğu bilgilerini tutar.
Alan adı (DNS) ile ilgili detaylı bilgilere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz..
İP adresleri DİNAMİK, STATİK olarak ve IPv4 ve IPv6 olarak çişitlendirilmiştir.
DİNAMİK İP ADRESLERİ: İnternet servis sağlayıcısı tarafından kullanıcıya her internete bağlandığında geçici olarak atanan değişken bir ip adresidir. modemi kapatıp açtığımızda veya bilgisayarımızdan ve cep telefonumuzdan başka bir yerde internete eriştiğimizde farklı bir İp adresi atanmış olur.
STATİK İP ADRESLERİ: Servis sağlayıcısı tarafından verilen ve hiçbir şekilde değişmeyen ip adresleridir. sosyal medya, haber siteleri, kurumsal siteler, e-ticaret siteleri ve sunucularda statik İP adresi kullanılmaktadır.
İPV4 İP ADRESLERİ: Açılımı internet protocol versiyon 4 olan İPv4 günümüzde kullanılan adresleme tipidir. Bu ip aadresleme 32 bitten oluşur ve sekizerli gruplara ayrılarak gösterilir. Her bir sekizerli gruba OKTET adı verilir. Her bir ip adresinde toplam 4 oktet bulunur. BU rakamlar 0 ile 255 arasındadır.
İPV6 İP ADRESİ: Birçok IP adres aralığı kullanılamadığı için daha büyük olanı yani IPv6’ya ihtiyaç duyulmuştur. Bu adres 128 bitten oluşur.IPv4 adresinden daha karmaşık ip adresleridir.
1.) A Sınıfı Adresler: IP adresindeki ilk oktet 0 ile 127 arasındadır ve varsayılan subnet mask ise 255.0.0.0 ‘dır. A sınıfı IP adreslerinde ilk oktet network ID’yi diğer üç oktet ise host ID’yi gösterir. Burada ilk oktet’in 0 ve 127 olma durumları özel durumlardır ve network’te kullanılmazlar. Örneğin 127.0.0.1 yerel loopback adresidir.
2.) B Sınıfı Adresler: IP adresindeki ilk oktet 128 ile 191 arasındadır ve kullanılan subnet mask ise 255.255.0.0 ‘dır. Bu da demektir ki bu tür bir IP adresinde ilk iki oklet Network ID’sini, diğer iki oklet ise Host ID’yi gösterir. B sınıfı IP adresinin kullanılabileceği ağ sayısı 16.384 ve her bir ağda kullanılabilecek host sayısı ise 65.534’dür. Örnek bir B sınıfı IP adresi 160.75.10.110.olarak verilebilir.
3.) C Sınıfı Adresler: IP adresindeki ilk oktet’in değeri 192 ile 223 arasında olabilir ve varsayılan subnet mask değeri ise 255.255.255.0 ‘dır. Yani bu tür bir IP adresinde ilk üç oktet Network ID’yi son oktet ise Host ID’yi belirtir. Örneğin 192.168.10.101 IP adresini inceleyelim. Bu IP adresi C sınıfı bir IP adresidir. Bunu ilk oktetin değerine bakarak anladık. Bu IP adresinin ait olduğu ağın ID’si ise 192.168.10’dur. Bu IP adresine sahip cihazın host numarası ise 101’dir. C sınıfı IP adreslerinin kullanılabileceği ağ sayısı 2.097.152 ve bu ağların herbirinde tanımlanabilecek host sayısı ise 254’dür.
4.)D Sınıfı Adresler: Multicast yayını için kullanılan ıp lerdir.
5.)E Sınıfı Adresler:Bilimsel çalışmalarda kullanılan ıp lerdir
İp adresinize ulaşmak için sitemizdeki diğer yazımızdan yararlanabilirsiniz. Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz..