Microsoft firması tarafından 1990 yılları başında üretilen Windows, MAC OS, Ios,Android gibi birçok işletim sistemlerinde kullanılan bir tablolama programıdır. Programda birçok işaret sayı,meta,formül,rakam bulunur. Excel’de analiz, raporlama, hesaplama, biçimlendirme, organize, grafik gibi işlemler yapılabilir. Excel’ de oluşturduğunuz bir dosya .xls ve .xlsx uzantısı ile kaydolur.
Excel’i çalıştırmak için çalıştır komut satırına excel yazdıktan sonra Enter dediğimizde Excel programı açılır.
Excel’ de formülleri “formül araç çubuğu” kısmına yazılır. Formüller her zaman = işareti ile başlar. Bir formülü yazarken hücrenin içindeki sayı(veri) değil hücre numarası yazılır. (A2,A3,B4 gibi). Excel’ de formül yazılırken aşşağıdaki paramketreler kullanılır.
TOPLAMA: +
ÇIKARMA: –
ÇARPMA: ∗
BÖLME: \
SAYININ ÜSSÜ: ∧
KÜÇÜK EŞİTTİR: <=
BÜYÜK EŞİTTİR: =>
KÜÇÜK:<
BÜYÜK: >
EŞİTTİR :=
EŞİT DEĞİLDİR: <>
2*3
Bu işlem 2 sayısı ile 3 sayısının çarpımının Excel’deki formül halidir.
(A1:A10)
Bu şekilde yazılmış bir formülün anlamı A1 hücresinden A10 hücresine kadar olan bütün hücreleri hesaplar. İkisi arasındaki verilerin hepsini kapsar.
A1;A10
Bu formülde ise sadece A1 ile A10 hücresindeki veriler hesaplanır. Aralarındaki hücreler hesaplamaya alınmaz.
=TOPLA(A1:A10)
Excel’de bu formül yazıldığında A1 hücresi ile A10 hücresi arasındaki bütün hücrelerdeki sayıları topla anlamına gelir.
=TOPLA(A1;A10)
A1 ve A10 hücresindeki veriyi topla anlamında kullanılan formüldür.
=A1+A2+A3
Bu formülün anlamı A1,A2 ve A3 hücresindeki değerleri topla.
=ORTALAMA(A1:A10)
Excel’deki A1 ile A10 hücreleri arasındaki bütün verileri topla ve ortalamayı bul.
=ORTALAMA(A1;A10)
Sadece A1’deki veri ile A10’daki veriyi toplayıp ortalamasını bul.
=MAX(A1:A10)
Excel’deki bu formül A1 hücresi ile A10 hücresi arasındaki bütün hücrelerde bulunan verilerden en yüksek değer hangisi ise bul anlamında kullanılan formüldür.
=MİN(A1:A10)
A1 ile A10 hücreleri arasındaki bütün hücre değerleri arasındaki en küçük değer hangisi ise onu bulur.
Herhangi bir koşulun doğruluğunu veya yanlışlığını öğrenmek için, veriler arasında mantıksal karşılaştırma yapmak için şartlı formüller kullanılır. Şarta bağlı bir Excel formülü oluşturmak istiyorsak formülün başına =EĞER, =VE, =VEYA =DEĞİL yazmalıyız.
=VE ŞARTI İLE BAĞLANTI OLUŞTURMA
Excel’de bu formülü kullanmak için her 2 şartın veya yazılan bütün şartların doğru olması gerekiyor. Herhangi bir şartın gerçekleşmemesi halinde verilen sonuç yanlış olacaktır.
ÖRN: Bir öğretmenin öğrencisine hem “defter” hem ” kalem” almasını istiyor. Bu şartın gerçekleşmesi için öğrencinin hem kağıt hem kalem alması gerekiyor. Herhangi birinin olmaması durumunda şart gerçekleşmemiş olucaktır.
=VE(Defter=”aldı” ; Kalem=”aldı”)
=YADA ŞARTI İLE BAĞLANTI OLUŞTURMA
Bu formülde herhangi bir şartın gerçekleşmesi durumunda verilen sonuç DOĞRU, şartların hepsinin gerçekleşmesi durumunda ise sonuç YANLIŞ olur. Sonucun DOĞRU olması için bir veya birkaç şartın gerçekleşmesi yeterlidir.
ÖRN: Bir öğretmenin öğrencisinden “defter” veya “kalem” istemesi için öğrencinin sadece defter veya sadece kalem alması şartın gerçekleşmesi için yeterlidir. Öğrenci hem defter hem kalem alması şartın sonucunu yanlış verir.
=YADA(Defter=”aldı” ; Kalem=”aldı”)
=EĞER ŞARTI İLE BAĞLANTI OLUŞTURMA
Birden fazla şartın gerçekleşeceği durumlarda EĞER bağlantısı kullanılır. Yani bir şartın içerisinde o şarta bağlı başka şartların olmasını istiyorsak bu şart türünü kullanırız.
=EĞER(şart1;”olumlu değer” ;EĞER(şart2; “olumlu değer” ; EĞER(şart3; “olumlu değer” ;”olumsuz değer”)))
Formülün en sonuna ne kadar EĞER şartı yazılmışsa o kadar parantez kapalı olarak eklenir. Son eğer şartına mutlaka olumsuz değer eklenmelidir.
ÖRN: Bir sınıftaki öğrencilerin ortalama sınav sonuçlarına göre geçti veya kaldı yazdıran formül.
=EĞER(D2>=50;”GEÇTİ”; “KALDI”)
Eğer D2’deki not 50 ve üzeri ise “geçti” değilse “kaldı” yazdır anlamına gelen formül.