BELLEK NEDİR?

Yazar Yonetim DERS NOTLARI 28 Temmuz 2018 0
Paylaş Paylaş Paylaş Paylaş
yazı resmi

 

BELLEK NEDİR?

Bellekler veri yani elektronik bilgi depolama birimleridir. Veriler belleklerde 0-1 yani bilgisayarın dili olan ikili sayı sistemleri şeklinde saklanır. Bellekler bilgisayarda çalışır haldeki programların içerdiği komut dizelerinin, aygıtların yapısal bilgilerinin depolandığı, işlem sırasında oluşan ara değerlerin ve ileride kullanılmak üzere saklanmış verilerin depolandıkları kayıt ortamlarıdır.

BELLEK ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Bellek çeşitleri kalıcı olarak bilinen ROM bellekler, geçici olarak bilinen RAM bellekler ve bunların yanında CMOS, PROM,EPROM, EEPROM ve FLASH bellekler olmak üzere çeşitleri bulunmaktadır.

ROM BELLEK (Read Only Memory)

rom bellekler

Programların kalıcı olarak durduğu sadece okunabilme özelliğine sahip bellek türleridir. Elektrikler kesildiğinde veya bilgisayar kapatıldığında ROM bellek üzerindeki bilgiler silinmez. Hiçbir veri ROM belleğe yazılamaz. ROM bellek üreten firma veya kullanıcı tarafından bir daha değiştirilmemek üzere konulan komutlar içerir. Bu sebepten dolayı ROM bellekte değişiklik yapılmaz.

 

 

RAM BELLEK (Random Access Memory)

 

ram bellek ile ilgili görsel sonucu

Türkçe kaşılığı rastgele erişimli bellek anlamına gelir. İstenilen bölgesine  bilgi depolanabilir, değiştirebilir, silinebilir. ROM belleğin aksine elektrik kesildiğinde veya bilgisayar kapandığında bilgiler silinir. Bellekler bilgisayarın hızını etkileyen birimlerdir. Bu yüzden bilgisayarınızın hızı ne kadar yüksek olursa olsun bellek hızı düşükse bilgisayarında yavaş çalışmasına neden olur.

 

 

 

 

CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor )

cmos bellek ile ilgili görsel sonucu

Bütünleyici Metal Oksit Yarı İletken anlamındaki CMOS bilgisayarın ana kartı üzerinde yer alan bellek yongasıdır.Çoğu zaman CMOS BİOS ile karıştırılmaktadır. BİOSta yaptığınız ayarları kadyetmek için bir yer gerekli. CMOS burda devreye giriyor. BİOS ekranıan girip yaptığınız değişiklikler CMOS yongasına kaydediliyor. Sistem kapatıldığında yonga içerisinde bulunan bilgiler kaybolmasın diye anakartın üzerinde bir pil bulunue ve bu pil CMOS’u yıllarda besler.

PROM (Programable Read Only Memory)

prom bellek ile ilgili görsel sonucu

Türkçe karışılığı programlanabilir ve yalnızca okunabilir bellek anlamına gelen Prom belleğinin özellikleri genelde ROM  ile aynıdır. Programı bir defa yazılır, değiştirilmez veya silinemez. PROm’un avantajı fabrikadayken programlanmak zorunda olmayıp kullanıcının daha sonradan bunu amacına göre programlayabilmesidir.

 

 

EPROM (Erasable Programmable Read Only Memory)

eprom bellek ile ilgili görsel sonucu

Elektriksel Olarak Silinebilen Programlanabilen Yalnızca Okunur Bellek olan EPROM’ların üretilmesindeki en büyük sebeplerdenden bazıları RAM’lerin elektrik kesildiğinde bilgileri kaybetmesi, ROM ve PROM’ların birkez pogramlanabilir olmasından dolayı bazı uygulamalarda sorun çıkarmasından dolayıdır. EPROmlar progamlayıcı aygıt yardımı ile defalarca progamlanbilir, değiştirebilir ve silinebilir. EPROM’un içindeki veriler ultraviyole ışınlar ile silinebilir. Bu sebepten EPROM’un güneş şışınlarından etkilenmemesi için üzeri bir bantla kapatılır. Çok yönlü olmaları, kolayca yeniden programlanabilir olmaları EPROM’ların kişisel bilgisayarda çokca tercih edilmiştir.

EEPROM (Electrically Erasable Read Only Memory )

İlgili resim

 

 

Türkçe karşılığı  Elektiksel Olarak Silinebilen Programlanabilen Yalnızca Okunur Bellek Şuanki bilgisayarların kullandığı BİOS türü bir EEPROM’dur. EEPROM’da EPROM gibi programlanabilir ve silinebilir. Bu belleklerde verilerin yazılması ve silinme işlemleri elektriksel olarak yapılır.

 

 

FLASH BELLEK

Flash bellekler verileri kendi içinde saklayabilen, başka enerjiye ihtiyaç duymayan, tekrar silinip yazılabilen veri depolama birimleridir. Yapı olarak RAM’lerle benzerlik gösterirler. Bunun sebebi RAMler gibi tekrar tekrar silinip yazılmalarıdır. Flash bellekler kullanan tarafından içindeki verileri silmediği sürece kendiliğinden silinmez. Flash belleklerde resim,müzik, iş dosyaları, fotoğraf, oyunlar, programlar, word, excel, powerpoint, iş dosyaları gibi birçok şeyi  kaydedilebilir. 1 GB’tan 1 TB’ a kadar kapasiteye sahip flash bellekler bulunabilir.  Şuan en yaygın olarak kullanılan flash bellek 8 gb, 16 gb ve 32 gb kapasitesindeki belleklerdir.

flash bellek ile ilgili görsel sonucu

BELLEK ARIZA ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Belleklerde bir problem yaşıyorsanız bunun genellikle 3 sebebi vardır. BUNLAR;

HATALI KONFİGÜRASYON: Bu problemin sebebi bilgisayara yanlış bellek takıyor olmanız veya yanlış konfigürasyon uyguluyor olmanızdır.

HATALI YERLEŞTİRME: Bellek yuvaya tam oturmamış olabilir. Bellek yuvası arızalanmış veya kirlenmiş olabilir.

ARIZALI DONANIM: Bellek arızalı olabilir.

 

bellek arızaları nelerdir ile ilgili görsel sonucu

 


@Yonetim

Yazar Hakkında

Webhostuzmani

Sosyal Medya